Rebranding i tehnikalije koje idu uz rebranding

Tvrtka za koju trenutno radim upravo prolazi prvu fazu rebrandinga kao što su promjena imena, promjena boja, promjena logotipa i sl. Tako će se umjesto Adlink Media Croatia, 5.10. na tržištu naći Goldbach Media Croatia. Nevjerojatno je koliko je puno tehnikalija vezanih uz rebranding. Kako bih onima koji to planiraju napraviti ili prolaze nešto slično barem malo pomogao, evo jednog vodiča kako rebrandirati tvrtku prije nego je uopće počelo rebrandiranje branda.

Ajmo otpočetka… Obzirom da se radi o korporaciji, nije bilo dovoljno rebrandirati samo ime i to je to. Ne, bilo je i potrebno promijeniti i ime tvrtke. Sada se ime tvrtke promijenilo iz Adlink Media Croatia d.o.o. u Goldbach Publika Hrvatska d.o.o. Zašto je to tako, pitate se, kada se tvrtka zove Goldbach Audience? E pa, pitam se i ja. Problem je u tome što se kao ime firme u Hrvatskoj smiju koristiti samo hrvatske, latinske i grčke riječi. Katastrofa!!! Pa dajte više promijenite taj zakon. Definitivno, kada bi se išli povlačiti po sudovima i dokazivati neke stvari, vjerojatno bi dobili ime firme koje želite, no kako vas kod rebrandinga pritiskaju rokovi, to nije uvijek moguće pa ćete ime tvrtke morati promijeniti naknadno. Imajte na umu da će tvrtka imati dodatne probleme ako se poslovnice ili lokalna sjedišta nalaze u zemljama regije. Ako imate više direktora koji se nalaze u popisu članova uprave tvrtke, imat ćete i više problema…

Druga stvar koju trebate imati na umu, pogotovo ako ste u internetskom biznisu, je promjena imena web stranice. Najgore što se može dogoditi je da krenete u marketinšku kampanju, a niste promijenili ime web stranice (u našem slučaju iz adlinkmedia.hr u goldbachaudience.hr). To bi bila sramota, zar ne? Imajte na umu da u Hrvatskoj to traje malo duže jer se, ukoliko je besplatna domena, a najčešće je, u Carnet mora slati poseban obrazac. To zatim traje 3-4 dana (ili duže ako ste obrazac poslali u petak). Čisto da znate, obrazac se mora potpisati, pečatirati i poslati poštom. Nema jednostavnijeg načina. Više informacija o domenama na dns.hr i carnet.hr.

Uz novu domenu ide i novi CMS s novim turbo cool featurima. Jedan jako važan detalj koji ne smijete izostaviti je SEO. Da, da, nitko nije imun na nepoštivanje Google-a :-). Promjenom imena stranice vjerojatno ćete izgubiti nešto malo posjetitelja s Google-a, ali pravom redirekcijom novih na stare linkove (pod time mislim na SVE linkove, a ne samo cijela stranica na naslovnicu nove web stranice) ublažit ćete cijelu situaciju. Dakle, popisati stare linkove i 301 redirekcijom prebaciti na nove linkove…

Treća stvar, i vjerujte mi nimalo trivijalna, je prilagodba sadržaja novim korporativnim standardima. Obzirom da sam se samo time bavio zadnjih tjedan dana na poslu, mogu vam reći da je to Sizifov posao. Nikad nitko nije u potpunosti zadovoljan ovime što ste napravili, a na kraju krajeva niste ni vi sami :-) Dajte si vremena i tekstove prilagodite čim ste čuli za rebranding i saznali koja je nova strategija nakon rebrandinga. Pokušajte naći i nekog kvalitetnog copywrittera (upoznatog s tehničkim pojmovima kojima baratate) koji će sve te tekstove uljepšati.

Četvrta stvar je prilagodba svih ponuda, dopisa i brošura novom dizajnu. Nemojte zaboraviti izmijeniti sve powerpoint prezentacije, pdf brošure, dopisi, excel tablice, fakture, posjetnice… Svi smo se našli u situaciji kada smo bili na sastanku s klijentom i morali smo mu dati staru posjetnicu “jer je nova još uvijek u izradi”. Nemojte da se to dogodi i vama… Pogotovo pazite na mailove i na signature koji se nalazi u mailu.

Mnoge multinacionalne kompanije uz rebranding počinju koristiti i druge ERP i CRM alate. Ne bih se upuštao u to jer je to potpuno duga priča, a toga ima još podosta. Mislim da smo ovime pokrili najosnovnije, a za ostalo se ipak pobrinite sami…

P.S. Još jedan savjet prije rebrandinga – svoje partnere i klijente obavjestite prije nego to sazna ostatak javnosti. Ako vam moram objašnjavati zašto, nema potrebe da radite rebranding… :-)

UPOZORENJE!
Imajte na umu da je ovaj članak napisan u uvjerenju da je korporacija već unaprijed pripremila sve korporativne smjernice, logotip, boje i uputstva za cijeli proces rebrandinga. U slučaju da to nema tko odraditi za vašu tvrtku, čeka vas puuuuuuuno više posla…

Komentari

  1. kaže

    Zanimljiv osvrt Filipe, s obzirom da sam u nekoliko navrata prolazio kroz slične situacije, znam kako cijeli proces može biti zahtjevan. Ono što bih možda nadodao ovome razmišljanju je i vrijeme koje će biti potrebno da u glavama klijenata, pa i vas samih u krajnjj liniji, zaživi pojam “Goldbach” umjesto “Adlink”. Meni osobno pojam “Adlink” kao riječ puno jasnije komunicira sa čim se tvrtka bavi nego što to čini “Goldbach”, dok mi je ovaj prijevod “Goldbach Publika” samo još jedna potvrda da prijevodi sa engleskog na hrvatski najčešće ne zvuče baš najbolje :)

    U svakom slučaju, baš me zanima kako će to u konačnici izgledati sve skupa, i zanima me ako znaš možda koja je agencija bila zadužena za rebranding?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *