PR mreža – prva tekstualna mreža u Hrvatskoj

Mnogi me pitaju kako sam došao na ideju stvaranja mreže koja se sastoji samo od PR objava. Jako jednostavno, to je ono što je najmanje zastupljeno od strane marketinških agencija, a klijenti to vrlo često traže. Obzirom da sam do nedavno radio u Goldbachu, koji je i sam po sebi mreža, PR mreža se nametnula sama od sebe.

Što je to zapravo PR mreža?

PR mreža je tekstualna oglasna mreža kojoj je fokus kvalitetna promocija klijenata putem sponzoriranih članaka. U mreži sam uspio okupiti više od 50 hrvatskih web portala. Ono što PR mreža omogućava, ne omogućava ni jedna druga mreža, a to je veliki doseg putem sponzoriranih članaka.

Ono što je sad moguće, a prije je bilo praktički nemoguće, je da svoje priopćenje za javnost možete objaviti u jednom danu i to na više od 50 portala. Što je najvažnije, cijena sponzoriranog članka na portalima kreće se od 1.000 – 2.500 kn, dok je u PR mreži članak moguće objaviti već za 250 kn. Ne trebate biti matematički genije kako bi vidjeli da je cijena i do 10x niža.

Sada možete zaboraviti mukotrpne pregovore od portala do portala. Samo se javite nama i mi ćemo sve odraditi za vas!

Osim klasične objave, ono što nudimo je i obrada članaka kako bi bili pogodni za objavu na portalima različite tematike. Znate i sami da nema smisla da članak bude isti na business i fun portalu. Za to se brinu naše suradnice Barabara Slade i Nataša Martinić, obje s velikim iskustvom na području odnosa s javnošću.

Kanali PR mreže

PR mreža surađuje s velikim brojem portala, ali jasno nam je da internet nije televizija i da tu što veći doseg nije presudan, već je puno važniji doseg i ciljanje određene interesne skupine. U tu svrhu razvili smo proizvod kanali. Kanal je zapravo  grupa specijaliziranih tematskih portala. Za početak, oformili smo 6 kanala:

Da objasnimo to na kanalu ŽENE. To je specijalizirani oglasni kanal koji smo razvili za klijente kojima je ciljna skupina žene. U kanalu se nalaze isključivo portali ženske tematike ili kategorije većih portala koje odgovaraju toj tematici: cromoda.com, cvijet.info, frizure.hr, metro-portal.hr (žene), recepti.hr, recepti24.com, sanjarica.hr, sapunice.net, she.hr, svijetljepote.com, zenskikutak.h i zenskisvijet.hr.

Ukoliko zakupite PR unutar kanala žene, on će biti objavljen u roku 48 sati na svih 12 navedenih portala.

SEO efekt

Ono što svi znamo, a ne želimo pričati, je SEO efekt ovakve objave. Nije potrebno toliko mistificirati taj SEO, već je potrebno što više kvalitetno linkati – to je cijela poanta.  Zamislite da prodajete ženske cipele i polinkate svoju stranicu s ključnom riječi “ženske cipele” na 12 ciljanih ženskih portala. Ono što će se neizbježno dogoditi je skok za tu ključnu riječ na Google tražilici.

Da ne mislite da govorim gluposti, sve ovo što pričam sam testirao na stranici www.frizure.in koja je sad prva na Google tražilici za pojam “frizure”. Dakle, objavio sam nekih 50-ak članaka na hrvatskim portalima i voila – prva pozicija! Stranicu sam kasnije uspješno prodao, ali ona se i dalje zadržala na prvoj poziciji, nakon više od godinu dana.

Komentari

  1. kaže

    Ne, to je strogo zabranjeno što se tiče google-a. Samo PR obavijesti unutar određenih kategorija portala. Kao što ih prodaju i sami portali… Konkretno, ne možeš kupiti samo pr na jednom sajtu već moraš zakupiti svih 12 portala unutar kanala.

  2. kaže

    Stvarno odlična ideja koja je nedostajala na tržištu.
    Inače radimo većinom na tržištu ungleskog govornog područja već više od 10 godina i znamo prednost PR mreže, pogotovo kod SEO optimizacije.

    Zanima nas da li je ta usluga namjenjena i za ostala tržišta osim Hrvatske?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *