Gemius počeo s naplatom

Dakle, službeno je – Gemius počinje s naplatom za sve koji sudjeluju u istraživanju od 1.1.2011. Moram reći da mi se ovakav lihvarski način poslovanja uopće ne sviđa. Ajmo naplaćivati klijentima za istraživanje + ajmo naplatiti medijima da postave naše kodove. Valicone, Valicone, lihvarski Valicone.

Godišnja članarina  nije previsoka, ali je potpuno nepravedna prema malim medijima jer svi znamo da pravo zarađuje samo top 10 portala. Dakle, jedan Net.hr s 840.000 posjetitelja mjesečno će platiti samo 400€ godišnje dok će Poslovnjak.net s jedva 3.819 posjetitelja mjesečno platiti 100€ godišnje.

Ljestvica je sljedeća:

* do 30.000 posjetitelja – 100 €
* 30.001 – 80.000 – 200 €
* 80.001 – 150.000 – 300 €
* više od 150.000 – 400 €

U nastvaku prenosim cijelu obavijest koju sam dobio od Valicona:

OBAVIJEST O PROMJENI UVJETA SUDJELOVANJA WEB IZDAVAČA U PROJEKTU GEMIUSAUDIENCE

Poštovani,

Prolaze četiri godine kako je tvrtka Valicon u suradnji s poljskim partnerom Gemius u Hrvatskoj započela sindicirano istraživanje posjećenosti hrvatskih Internet stranica i praćenja Internet korisnika pod imenom gemiusAudience.

Uzimajući u obzir tadašnju situaciju na hrvatskom Internetu, ulaskom na tržište s projektom gemiusAudience odlučili smo da uz komercijalnu dimenziju našeg poslovanja damo i poseban doprinos razvoju i rastu online tržiša. S tom namjerom, sudjelovanje u istraživanju ponudili smo svim web izdavačima besplatno, dok je dio podataka bio javno dostupan (www.audience.com.hr) a baza podataka (gemiusExplorer software) se naplaćivala po komercijalnim cijenama.

Danas smo ponosni jer gemiusAudience svakodnevno potvrđuje svoju značajnu ulogu za hrvatski Internet medijski prostor. S punom odgovornosti tvrdimo da je naše istraživanje jedan od temelja na kojem je izgrađena postojeća kredibilnost i transparentnost hrvatskog Interneta. Cilj nam je bio poduprijeti rast i razvoj oglašavanja na internetu te podržati web izdavače u procesu kreiranja i implementacije vlastitih poslovnih strategija usmjerenih na pridobivanje novih i zadržavanje postojećih posjetitelja. Projekt gemiusAudience tako nastavljamo provoditi bazirajući se na istom cilju, ali sa promijenjenim poslovnim modelom prema web izdavačima. Tako se sudjelovanje u okviru istraživanje gemiusAudience za sve web izdavače koji žele mjeriti posjećenost svojih internet stranica od 01. siječnja 2011. počinje naplaćivati. Vjerujemo kako će web mediji podržati tvrtke Valicon i Gemius i uplatom jednokratne godišnje članarine za sudjelovanje u istraživanju gemiusAudience i sami podržati projekt.

Cijena godišnje članarine ovisi o broju posjetitelja određenog web medija i predstavljamo ju u
tablici ispod.

Molimo Vas da uplatu godišnje članarine izvršite do 15. siječnja 2011. čime potvrđujete da ostajete dio projekta mjerenja posjećenosti Internet stranica gemiusAudience. Uplatom godišnje članarine za sudjelovanje u projektu gemiusAudience web izdavač dobiva sve što i dosada, ali i mnogo više. U cijenu godišnje članarine uključeno je pravo na pristup jednoj (mjesečnoj) bazi podataka gemiusAudience istraživanja (jedna licenca, baza po izboru). GemiusAudience baza, koja dolazi u obliku posebnog software-a zvanog gemiusExplorer, medijske agencije koriste za planiranje online kampanja. Isto tako, pojedini web-izdavači već kupuju baze na mjesečnoj razini jer im pomažu pri povećavanju prodajnih rezultata vlastitog oglasnog prostora.

Nadalje, tvrtka Valicon će za sve nove korisnike baze podataka organizirati i besplatni javni tečaj o korištenju samog alata (u siječnju 2011.), kako bi njegovo korištenje bilo što optimalnije.

Prva objava podataka mjerenja posjećenosti prema novim uvjetima biti će gemiusAudience baza za mjesec siječanj 2011., koja će biti dostupna sredinom veljače 2011. Web izdavači koji ne podmire trošak godišnje članarine do navedenog datuma više neće biti dio gemiusAudience istraživanja. Godišnja članarina vrijedi za tekuću godinu, neovisno o datumu uplate. Drugim riječima, ako pojedini izdavač uplati članarinu 15.1.2011., 15.6.2011. ili 15.11.2011., trajanje članarine u sva tri primjera ističe 31.12.2011.

Postojeći kupci gemiusAudience baze oslobođeni su plaćanja godišnje članarine. Rezultati gemiusAudience istraživanja i dalje će se mjesečno javno objavljivati na web stranici www.audience.com.hr.

Zahvaljujemo Vam na dosadašnjoj podršci te se radujemo daljnjoj uspješnoj suradnji.

Komentari

 1. Matija kaže

  Mozda ce sad napokon svi koristiti google analytics kao referencu, a ne GA…

 2. kaže

  Da, to im je zbilja bio pametan potez. Baš me zanima koliko će trajati njihov pad, jer ih već svuda po domaćem webu osuđuju… Dobro kažeš, lihvari na kvadrat. LP

 3. kaže

  Što je najgore, svi veći sajtovi će vjerojatno ostati, što će Gemiusu ipak dati kredibilitet. Predviđam da će otići stotinjak manjih. Osobno ću sa svim svojim manjim projektima izaći iz Gemiusa, osim eventualno sa Životopisom.

 4. Josip kaže

  @Filip
  Trebao bi izaći sa svim svojim projektima iz Gemiusa. Ostavljavši Životopis u Gemiusu jasno daješ do znanja da ipak audience ima kredibilitet.

 5. kaže

  Jospie, činjenica je da će marketinške agencije i dalje koristiti Gemius obzirom da je jedini takav alat bez obzira na manjak portala. A ako te agencije ne vide, teško da ćeš ostaviti ozbiljniju zaradu prodajom oglasnog prostora. Nadajmo se da će neki alat uskoro nadjačati Gemius pa ćemo svi moći otići s liste :-)

 6. Ivan kaže

  Oni su tako ozbiljni da u obavijesti nisu dali ni broj računa na koji treba platiti

 7. Josip kaže

  Upravo si potvrdio ono relevantno. Ti ćeš ostati sa svojim sajtom zivotopis.com na listi jer smatraš da imaš koristi od nje (ipak nisi neki manji sajt, a jos si dobra nicha) budući da agencije i slični koriste istu pa znas da se mozes tu “ogrebat”. Svi mi kojima naplata nije sjela lajemo, budimo iskreni, bas zato sto moramo platiti, a ne zato sto je Gemius pička (balkanci su navikli da im je na internetu sve besplatno). Logicno je da cu ja i svi mi koji ne zaradjujemo sa sajtom od agecnija jer smo premali izaci iz istrazivanja jer nam je parsto eura skupa cijena godisnje (hosting me dođe 10 puta manje:D). Ono sto je sigurno je da svi mali sajtovi moraju sami pokusat doci do zarade, bilo individualnim salesom (telefon u ruke i zovi) bilo udruzivanjem u vece mreze (tipa AdNet) i ovaj dogadjaj je zapravo potvrda toga. To je realna pljuska koja nam kaze: wake up:)
  Kud li srece da sutra dodje neka konkurencija Gemiusu, tojest Valiconu ali to ne moze biti Google Analytics (famozni srpski snajper) jer je alat bullshit za ovakav jedan tip reseacha i tu Gemius alatu moram skinut kapu. Mmislim da sam jedan od rijetkih koji zapravo kuzi kako sistem funkcionira jer sam zvao svaki mjesec Valicon da im jebem mater misleci kako me podrkradaju za statistiku pa sam na koncu ipak povezao (istrazujuci u drugim drzavama gdje se provodi Gemius Audience istrazivanje) kako sistem funkcionira buduci da Valiconov djelatnik ni sam nezna kako sistem radi. GAnalytics je ok publisherima za pratiti statistike na svom sajtu i znat okvirno na cemu si, ali za ovakvav tip istrazivanja je inferioran. Mislim, sam Google ne koristi svoj alat za trackanje vlastitih statistika već koristi profi toolove kao omniture i sl, a takvi sigurno neće doći u jednu hrvatsku.

 8. kaže

  Ono što je potrebno je prikazati jačinu niše. Na snajperu se vidi statistika po nišama. Jedan media planer zna da ukoliko ima isti broj posetilaca na sajtovima iz niše i sajtovima opštih tema, viši uCTR će dobiti iz niša. Primerice iz kampanje o štednji AIK banke, sajt iz niše je dao 20% uCTR dok je prosek na reachu bio 0.5%.

  I još jednom da potvrdim opredeljenje da NIKADA nećemo naplaćivati članarinu sajtovima.

 9. kaže

  @Josip … Ti si očito jedini koji kuži kak radi Gemius, ja sam se klao s njima dva mjeseca, dobio na kraju iz Poljske objašnjenje i algoritme, za koje su mi svi frendovi matematičari (MIOC Alumni :) rekli da su teški bullshit, jer kreću od aproksimacije i završavaju tako kako završavaju … najjača izjava iz Gemiusa – moje pitanje: koji broj iz GT (Gemius Traffica) je polazni za računanje GA (Gemius Audience)? Odgovor: niti jedan :))))))
  Ak smo svi u Google AdPlanneru ( a jesmo, makar u zadnje vrijeme daje lošije rezultate od Gemius Audience), onda ne znam o čemu pričamo, tool je tu, svima je isti ….

 10. kaže

  Mislim da ni 99% djelatnika Gemiusa ne razumije metodologiju iza tog mjerenja. Eventualno ga razumije 2-3 stručnjaka koji su projektirali taj sustav i sad ih se nitko ništa ne usudi pitati kako ne bi ispali glupi :-)

 11. Nenad kaže

  Da li netko od komentatora ima i neku svoju logiku za praćenje posjećenosti i to onda uspoređuje sa Google ili Gemius statsima? Koliko se te cifre razilaze?

  Kakva istraživanja Gemius može provesti, a da se to ne bazira isključivo na pračenju statistike? Mogu li na temelju nećega raditi segmentaciju, a da to nije ona famozna forma koja iskoči i većina ju u istom trenu ugasi?

 12. Nenad kaže

  I ako smijem primjetiti… održavati web koji stremi nekoj većoj publici, a ne imati 100EUR na godinu za neki servis koji bi barem u teoriji morao biti alat za dobivanje prihoda većih od 100EUR, onda tu ekonomske računice baš i nema, zar ne?

  Ne kažem da treba site ugasiti, sigurno postoje alternative ili kako u jednom članku jedan vaš frend kaže; treba dizati slušalicu telefona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *