eKomunikacija CRM – kroz trnje do zvijezda

Što je to CRM i čemu još jedan takav sustav na tržištu?

eKomunikacija je zapravo nova CRM odnosno customer relationship management web aplikacija namijenjena malim i srednjim tvrtkama koje žele bolje organizirati svoju prodaju.

U praksi, takva su rješenja prekompleksna za praktičnu upotrebu, no višegodišnji rad na aplikaciji eKomunikacija doveo je do toga da se ovim sustavom mogu koristiti svi, pa čak i oni s minimalnom informatičkom naobrazbom.

Kako je eKomunikacija CRM zapravo nastao? Sasvim slučajno. Samostalno smo aplikaciju koja bi odgovarala našem prodajnom timu razvili prije više od 5 godina. Koristili smo ju, bila je ok, ali prvi problem nastao je kod dizanja stope pdv-a s 22% na 23% jer aplikacija za to nije bila namijenjena. Nakon toga, počeli su se gomilati problemi obzirom da je aplikacija stara 5 godina već prilično zastarjela.

Prvo što smo napravili, pretražili smo web za online aplikacijom koja bi nam odgovarala. Kako smo u tom trenutku imali razvijenu telefonsku prodaju, trebao nam je sustav koji će moći nadzirati klijente i omogućiti prodavačima da izrade i pošalju ponudu bez previše truda. Nažalost, nismo je našli. Highrise je bio odličan, ali nije imao razvijen sustav ponuda. Svi ostali su također imali neku grešku.

Pala je odluka, idemo mi sami sebi napraviti novu aplikaciju, ako smo ju već prije napravili, zašto ne bismo opet. E, ali čekaj malo, kad već radimo aplikaciju za sebe, zašto ne bismo svoje desetljetno znanje o prodaji i sustavima za upravljanje klijentima podijelili sa svima. Ajmo mi ipak napraviti online aplikaciju za veći broj korisnika.

I tako smo gruntali, gruntali i opet gruntali. Više od 3 godine tražili smo developere spremne odraditi posao kako spada. Nakon dugo traženja, našli smo lead developera. Ili nismo?

Nakon navlačenja s developerom više od godinu dana, suradnja je raskinuta. Ukratko, developer nije poštivao rokove, kasnio je s updejtovima, lagao je o tome koliko je aplikacije zapravo odradio. Ne biste vjerovali, ali to je situacija koja se izrazito često ponavlja – kako naći kvalitetnog developera?

Skoro smo odustali, ali onda sam se ja sjetio jednog developera kojeg sam upoznao prije par godina igrom slučaja. Javio sam mu se preko Gtalka, našli smo se, i prvu verziju aplikacije imali smo već nakon 6 mjeseci.

Finalna verzija aplikacije bila je gotova 1.12.2011. i nitko nije bio sretniji od nas. Napokon smo napravili ono o čemu smo žudili više o 5 godina – online sustav koji pomaže prodaji i ujedno vodi kompletno izlazno knjigovodstvo, odnosno izdaje ponude i račune.

A sada ukratko o sustavu… o čemu je tu zapravo riječ i zašto mislimo da smo bolji od ostalih sličnih sustava?

 1. Nalazi se online i dostupna je u svakom trenutku
  Nalazite se u hotelu u Australiji i nemate svoje računalo? Samo skoknete u neki webcafe, spojite se na web stranicu, ubacite korisničko ime i sve informacije su vam u trenu dostupne.
 2. Treba vam samo web preglednik i pristup internetu
  Na godišnjem ste i imate samo iPad? Nema problema aplikacija je prilagođena Safariju.
 3. Olakšava komunikaciju s klijentom
  Možete vidjeti sve što je itko ikad radio s određenim klijentom.
 4. Olakšava vođenje kontakata i planiranje zadataka
  na jednom mjestu možede vidjeti sve kontakte i zadatke koje bilo tko u prodaji ima za odraditi.
 5. Omogućava izradu ponuda i fakturiranje iz same aplikacije
  Zaboravite Word i kada ste ponude i račune morali pisati u tom programu. Zaboravite bilo kakve probleme kod rednog broja računa i slične probleme.
 6. Olakšava prenošenje posla s jednog zaposlenika na drugog
  Kolega je na godišnjem ali ostalo mu je par taskova? Nema problema, u svakom trenutku možete vidjeti što kolega komunicira s klijentom i odraditi zadatak za njega.

Može li sustav biti još fleksibilniji? Može!

Administracija unutar eKomunikacije služi administratoru koji ima potpunu kontrolu nad sustavom i omogućava mu kreiranje, onemogućavanje ili brisanje korisnika sustava, postavljanje ovlasti svakom pojedinom korisniku sustava, definiranje korisničkog imena, lozinke i e-maila, definiranje proizvoda, kreiranje tagova…

Ma nema potrebe da više išta pišem – znate i sami koliko smo se namučili kod izrade ovakve aplikacije.

Za više informacija, bacite oko na web stranicu www.eKomunikacija.com

Ivan Brezak Brkan odradio je lavovski posao recenzije eKomunikacije, pa ako imate nekih rezervi, vidite kako nas je ocijenio nezavisni sud javnosti :-)

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *