E-trgovina 2010. u Srbiji (Palić)

Tek kad sam počeo pisati ovaj članak, shvatio sam da je prvi članak na ovom blogu bio o etrgovini, a objavljen je prije točno godinu dana – 27.4.2009. Moram odmah spomenuti da nisam zadovoljan frekvencijom pisanja članaka na ovom blogu. Kao zadatak na početku zadao sam si da ću pisati post barem jednom tjedno – i nisam uspio. Objavljeno je tek nešto više od 40 članaka. Odluka je pala – opet – u budućnosti očekujte od mene članak svakih tjedan dana. A sad da se vratimo na konferenciju.

E-trgovina 2010. ove godine je donijela rekordan broj polaznika – što offline, što online. Da citiram Dragana Varagića, jednog od organizatora konferencije: “Konferenciju je u prva dva dana gledalo online 620 različitih osoba. Konferenciju je ukupno pratilo (online i offline) preko 1.000 osoba!”. Pogledajte i reakcije na E-trgovinu 2010.

Ali da sad ja opet ne pišem o tome kako je ovo najbolja regionalna konferencija, kako su odabrali super lokaciju, kako su svi srdačni, to pročitajte u mom prošlogodišnjem postu – E-trgovina 2009.

Ja bih se radije dotaknuo krize i njenih pratećih elemenata. Broj posjetitelja ove godine možda i je bio najveći, ali bio je raspoređen na kroz tri dana. Očito ljudi (i tvrtke koje ih šalju) više nemaju novaca ostajati na konferenciji po 3 dana, pa su onda odlučili odabrati dan koji im najviše odgovara po predavanjima.

Meni je osobno (obzirom da ipak nisam bio na svim predavanjima, pa ne mogu tvrditi općenito) najbolje bilo predavanje Dejana Nikolića iz Adria Media Serbia d.o.o.: “E-commerce u Srbiji – Od raja do pakla i nazad  – Studija slučaja kako upropastiti svoju prodaju i izaći kao pobednik”. Dejan je pričao o jednoj nevjerojatnoj situaciji, odnosno prodaji proizvoda s kojim se susreo Story.rs (i magazin Story). Uglavnom,  Story se susreo s nevjerojatnim interesom za kupnjom njihovog proizvoda online. Da skratim priču, ako se bavite fashion i lifestyle proizvodima, najbolje vam je oglašavati u Story-ju. Napokon ćete nešto i prodati online :-).

Na konferenciju sam se uputio s kolegom Brunom Šarićem i Tomislavom Pavlovićem, suvlasnicima u tvrtki Životopis d.o.o. Iz Hrvatske je standardno bila ekipa iz Osijeka na čeju s Tonijem Aničićem i Mario Frančešević i to je to. Moram priznati da sam malo razočaran tolikim malim brojem nazočnih stručnjaka iz Hrvatske (bilo nas je svega nekih 15).

Nadam se da će sljedeće godine biti još bolje jer ja sigurno idem :-)

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *